Bli Vertsfamilie web (2)
VÆRTSFAMILIER OG ELEVER DELER
DERES OPLEVELSER
FORTÆLLINGER FRA VÆRTSFAMILIER

familier og elever fortæller

Vi elsker at dele historier fra vores familier – både de danske værtsfamilie og deres elever. Det er nemlig en super måde at vise, hvordan det er at være værtsfamilie.

Nedenunder deler elever og værtsfamilier, hvorfor de valgte at blive en del af udvekslingsoplevelsen og åbne deres hjem. Her finder du erfaringer, gode råd og sjove stunder – de minder, som man som værtsfamilie tager med sig resten af livet.

Interview med Tanja, værtsmor til Enrico fra Italien i 20/21

"Mit råd? Husk at være åbne!"

bliv værtsfamilie

Hvorfor valgte I at blive værtsfamilie?

“Det er vores fjerde gang som værtsfamilie, og nu ønskede vi at prøve en mindre organisation. Det blev så Momento, nu GO! Study Scandinavia, fordi vi havde hørt så meget godt om det. Vi synes, at det er lidt mere tiltrækkende, at det ikke er så stort, og der er lidt mere nær kontakt til organisationen.

Vi blev værtsfamilie første gang lidt ved et pudsigt sammentræf. De manglede akut en værtsfamilie på vores ældste datters gymnasium, og så sprang vi til. Fra at vi tog beslutningen til vi havde en pige fra Thailand, gik der kun 16 dage, men det har været utrolig godt, og i år har vi Enrico.”

hvordan har corona påvirket jeres tid som værtsfamilie?

“Det har været en hel anderledes oplevelse pga. corona, og vi har jo været meget lukket inde herhjemme. Det er måske også noget, jeg har savnet at kunne give ham, den her 100% oplevelse af Danmarks traditioner. Det har vi jo ikke kunne på mange punkter. Ellers har det nu været en positiv oplevelse trods corona.

Han har da helt sikkert også fået noget ud af det alligevel, og lige nu glæder vi os til, at vi skal i sommerhus. Så vi har da lidt planer om at skulle ud og se nogle ting. Det glæder han sig til – også selvom han skal tidligt op om morgenen!”

bliv værtsfamilie

Er der nogle minder eller oplevelser, som skiller sig ud?

“Det må helt klart være Enricos kødsovs! Det tager næsten et døgn at lave italiensk kødsovs, og han står trofast og passer den her kødsovs i flere timer! Det vil vi helt sikkert huske, for det er da at være dedikeret. Han laver også en stor portion, så vi også har til fryseren – når det er et heldagsprojekt, så laver man ikke bare en lille portion!

Hans fødselsdag var også en helt særlig dag. Han syntes virkelig ikke om at blive vækket tidligt om morgenen med sang og flag, men til gengæld elskede han dansk lagkage, og at han selv måtte bestemme aftensmaden den dag. Det er dejligt at kunne give dem en god dag, når de er så langt væk hjemmefra, så de alligevel får noget ud af deres fødselsdag.”

hvilke råd ville du give til kommende værtsfamilier?

“Man kan nemt tænke, at man skal passe på ikke at skræmme dem væk i starten – at man skal være ekstra sød, så eleven føler sig velkommen. Men det er også vigtigt at være åben omkring forventninger. Man skal ikke gå og blive frustreret, hvis eleven er vant til andre regler, men i stedet være klar på at fortælle dem om hjemmets regler og hverdag.

Bare kom ud med tingene og snak med de unge mennesker. Det er ærgerligt, hvis man bare går og putter i rygsækken i stedet for at tale om det. Det er et råd, jeg gerne vil give videre – husk at være åbne!”

bliv værtsfamilie

Jytte fortæller om sin oplevelse som værtsmor for Riccardo fra Italien:

"En helt utrolig oplevelse!"
bliv værtsfamilie
“Vi har haft et helt fantastisk halvt år med Riccardo fra Italien. Vi har prøvet det vi fandt muligt under de begrænsninger Corona har lagt på det hele- men har alle fået det bedste ud af- måske endda gjort det nemmere, da vi har haft en som ser på alt de vi synes normalt, med friske og begejstrede øjne.
 
Han er blevet en del af familien og faldt naturligt ind som en del af os ,også af den øvrige familie. Vi har nydt at lære om Italiens kultur- historie- mad osv. ligesom vi har nydt at give videre af vores.
 
Det har været en helt utrolig oplevelse,  som har givet os et nyt familiemedlem som efter en uge allerede savnes enormt.”

Feline og Emilia fra Tyskland har lavet en dejlig video, hvor de svarer på spørgsmål om udveksling og værtsfamilier:

"You exchange cultures, words, and traditions, and it's very cool being so close to another culture."

Interview med Karina, tidligere værtsmor:

Hvorfor valgte I at blive værtsfamilie?

“Vi har store børn, og jeg tænkte, at det var da en fed måde for dem at få et kulturelt indspark. Jeg så et opslag og tænkte, at det lyder egentligt fedt. Så snakkede vi sammen i familien, og så stak det af derfra. Mathilde fra Italien blev hurtigt pot og pande med min datter, de blev simpelthen bare så gode venner.”

hvilke slags oplevelser har i haft som værtsfamilie?

“Både Mathilde og vores egne børn inviterede alle et par venner over, og det blev simpelthen sådan en international Halloween-fest. Så havde vi så besøg af en amerikaner, en brasilianer, et par tyskere og en masse italienere.

De havde alle sammen mad fra deres egne lande med, og det var en vild oplevelse med alt den kultur. Efter lidt tid snakkede de alle på kryds og tværs hele aftenen og dansede og havde det mega sjovt. Der var simpelthen bare sådan en mega god stemning. Det var virkelig en skøn aften, og der var så meget nærvær.”

bliv værtsfamilie

hvad har i fået ud af at være værtsfamilie?

“Fornemmelsen af at gøre en forskel for nogle unge mennesker, der kommer og gerne vil opleve den danske kultur og samtidig også følelsen af at gøre noget anderledes for os selv som familie.

Den der oplevelse af at der kommer et fremmed menneske ind i familien, som lynhurtigt bare falder til og bliver en del af familien, det har for os været og er stadig en god oplevelse.”

hvilket råd ville du give til kommende værtsfamilier?

“Spring ud i det! 

Jo hurtigere man bare er selv sig, jo nemmere er det. Vær tydelig fra start af om, hvordan man er i jeres familie, og hvad man forventer, også bare helt lavpraktisk i hverdagen. Jo tydeligere man er fra start, jo nemmere er det. For mig har det været en udvikling, og det har jeg lært meget af, så det er nok i virkeligheden mit bedste råd.”

KONTAKT OS