Bli Vertsfamilie web (2)
VERTSFAMILIENE OG ELEVENE DELER SINE OPPLEVELSER
VERTSFAMILIENE OG ELEVENE DELER SINE OPPLEVELSER

FAMILIENE OG ELEVENE FORTELLER

Vi liker å dele historier fra våre familier – både vertsfamiliene og deres elever. Det gir et helt spesielt innblikk i hvordan det er å være vertsfamilie. 

Nedenunder deler elever og vertsfamilier grunnen til hvorfor de valgte å bli en del av utvekslingsprosessen ved å åpne sitt hjem for en utvekslingsstudent. Her vil du finne erfaringer, gode råd og de fine opplevelsene man som vertsfamilie tar med seg resten av livet.

Intervju av Magni, vertsfamilie

KVIFOR VALDE DE Å BLI VERTSFAMILIE?

Vi ønskte å bli kjende med ein ny person, ein ny kultur og kunne vere med på å formidle norsk kultur til ein utanlandsk ungdom. Vi ville også utfordre oss sjølve på å ta imot ein ungdom og ta del i  og følgje opp dei aktivitetane ho ønskte å delta på i nærområdet.

KVA FØLER DE AT DE FÅR UT AV Å VERE VERTSFAMILIE?

Vi får bli kjent med ein annan kultur og ein  litt forskjellig oppdragelsbakgrunn, Vi får også sjå vår eigen kultur og veremåte på ein ny måte,, når vi har blitt kjene med kultur og veremåte til utvekslingsstudenten, spesielt norsk kosthald i møte med amerikansk matkultur.

KORLEIS PÅVERKAR DET KVARDAGEN DYKKAR Å VERE VERTSFAMILIE?

Det har nok påverka matutvalget mest. Vi har måtte gjere ein del endringar for å sikre oss at studenten har fått nok og rett mat.

KVA FOR AKTIVITETAR GJER DE SAMAN MED UTVEKSLINGSELEV DYKKAR?

Vi har hatt måltid saman, korte turar, litt friluftsliv.

KVA FOR MINNER SKILLER SEG UT?

Vinterferietur til Lemonsjøen, der eleven fann ut at ho ” elska langrenn”. Det har også vore kjekt å følgje med teater og musikalaktivitet som eleven har delteke på. 

KVA FOR RÅD VIL DE GI TIL KOMANDE VERTSFAMILIAR?

Vi tenkjer det er viktig å få kjennskap til forventningane til eleven. Det er ikkje sikkert eleven er interessert i / eller har kapasitet til mange aktivitetar utover skule – og heimekvardagen. Nokre køyrereglar i forhold til husarbeid/ små plikter kan også vere greitt å avklare tidleg.

ANNA VI VIL DELE OM OPPLEVINGA VÅR VED Å VERE VERTSFAMILIE:

Om eleven har hatt sosiale utfordringar frå tidlegare, er det viktig at vertsfamilien får vite dette. Det kan hindre bekymringar, som ein som vertsfamilie ikkje er ansvarlege for. 

TRE GRUNNAR TIL Å BLI VERTSFAMILIE:

  1. Spennande å bli kjend med ein ny ungdom med annan kulturbakgrunn.
  2. Kjekt å følgje utviklinga i eit viktig år for ungdommen. Sjå korleis denne ungdommen veks med utfordringar og blir meir vaksen. 
  3. Kjekt å bidra til at eleven får ein fint år som han eller ho kan sjå tilbake på med glede. 

Intervju av Lene og familie, vertsfamilie til Anita fra Italien 21/22

Vi valgte å bli vertsfamilie fordi det virket spennende å få en ny ungdom i huset, og for å bidra til at en ungdom får en fin og trygg «once in a lifetime»- opplevelse i Norge. Vi får muligheten til å oppleve en annen kultur og språk uten å reise selv, og blir mer bevisst forskjeller, og på hvordan vi lever i Norge. Ekstra «liv» i huset, oppfrisking av engelsken vår, og følelsen av å være en trygg base og bidragsyter for ungdommens fremtid.
 
Hverdagen vår påvirkes ikke så mye egentlig. Vi prater mer, både engelsk og norsk. Og minstejenta er veldig glad for å ha fått låne en ny «storesøster». Anita har mye av de samme interessene som oss, og er veldig åpen for forslag. Vi gjør hverdagslige ting som å lage middag, stelle dyra våre, se på film/sport/serier på tv, leke/tegne med minstejenta, prate, reise på hytta, kjøre slalåm, kjøre motorsykkel, besøke familie og ta små helgeturer for å se litt av landet vårt.
 

HVILKE MINNER OG OPPLEVELSER SKILLER SEG UT?

Entusiasmen hun viste for den første snøen, og hvordan hun gledet seg til å oppleve kulde og mørke. Mangelen på vilje til å kle på seg praktisk på vinteren. Og selvfølgelig at vi har sett hele Downton Abbey-serien sammen. Oppholdet har gått fryktelig fort, og vi er veldig takknemlige for å ha blitt kjent med Anita!
 

GODE RÅD TIL POTENSIELLE VERTSFAMILIER:

Vær rause, åpne og ærlige. Ha humor, og ikke for mange regler. Ta det som det kommer, og ha forståelse for at det kan bli utfordringer underveis…men det trenger absolutt ikke å bli det! 
 

3 GODE GRUNNER TIL Å BLI VERTSFAMILIE:

1: Få lov å bidra til et trygt og lærerikt opphold, som utvekslingseleven kan ta med seg videre i livet. 
2: Lærerikt både sosialt, kulturelt og språklig for hele familien. Vår datter på 7 har blitt kjempegod i engelsk
3: Bli kjent med en ny person, og ha muligheten til å holde kontakten og reise på besøk. Kanskje egne barn kan reise på utveksling til deres familie en vakker dag?

Hilsen fra Fenja, utvekslingselev fra Tyskland, 21/22

“For meg var det veldig gøy å oppleve 17. mai siden vi ikke har nasjonaldag fest hjemme og det er første gang jeg opplevde det.

Jeg elska stemningen på gata og at alle bare gleda seg. Jeg spiste med familien min frokost og etter det gikk vi sammen i 17.mai toget. Vi spiste masse is og pølse og lekte! På ettermiddagen feiret jeg sammen med ei vennine!

17 mai var veldig kult opplevelse av utvekslingsåret mitt og jeg tok med meg bra minner!”

Intervju av Hedin, vertsmor 21/22

Hvorfor valgte dere å bli vertsfamilie?

En av oss voksne har selv vært utvekslingsstudent og hadde en veldig fin
opplevelse. Vi ville gi mulighet for en annen ungdom å oppleve det samme. I tillegg tenkte vi det skulle gi en fin variasjon til hverdagen hjemme hos oss med en utvekslingsstudent, at vi skulle få interessante og morsomme diskusjoner, et nytt perspektiv på vårt eget liv og samfunn samt dele med oss av vår kultur og tradisjoner.

Hva føler dere at dere får ut av å være vertsfamilie?

Veldig mye at det vi skrevet ovenfor; nye perspektiver, lære å kjenne en ung flott person, lære om andre sine vaner og tradisjoner, forstå en ungdom, ha fine men ibland også utfordrende diskusjoner. I tillegg har vi merket at det ikke alltid er så lett å få en ny ungdom/person i huset
som man ikke kjenner fra før. Det er mye som må læres fra begge hold. Det har gått veldig fint, men det bygger på at man snakker mye sammen og er raus med egen holdning.

Hvordan påvirker det deres hverdag å være vertsfamilie?

Vi ble fire istf tre med alt hva det innebærer. Vi måtte selvsagt legge til rette for en person til i hjemmet; slik som soverom, sengetøy, håndklær, middagsvaner, skoleting, treninger, etc.
Vi fikk en ny person å lære å kjenne. Vi stilte masser av spørsmål og forklarte hvordan vi gjorde saker og ting. Vi hadde veldig fine samtaler om kulturen og vanene i en italiensk/tysk-kultur i forhold til den norske.

Hvilke aktiviteter gjør dere med deres utvekslingselev?

Vi har gått turer i marka og på fjellet, gått i byen, på kino og museum, vært på middager med slekt og familie, dratt til hytta, vært i Sverige på både høst- og vinterferie, stått på ski og alpint, spilt brettspill, laget middag, etc.

Hvilke minner og opplevelser skiller seg ut?

Vinterferien var veldig fin ettersom vår utvekslingsstudent likte å stå alpint slik som vi. Vi var ute hele dagene i pisten og på kveldene spilte vi spill eller bare slappet av. Det beste minnene er kanskje fra middagsbordet da vi hadde lange, fine samtaler som vi merket at ungdommene ikke ville bryte opp fra, uten snarere fortsette å snakke og flire sammen med oss. Julen var også veldig fin. Det er fint å se en annen person ha det bra sammen med deg, til trass for at personen er litt
beskjeden.

Hvilke råd vil dere gi potensielle/ kommende vertsfamilier?

Ha lave forventninger om hvordan ting skal bli. Det blir garantert ikke som du tror. Vær raus overfor utvekslingsstudent men ha faste og tydelige regler og forvent at de overholdes. Snakk mye sammen og spør hvordan h*n oppfatter situasjonen og hva h*n liker/ ikke liker og forklar hvorfor dere gjør som dere gjør. Vær interessert!

Kan du gi oss 3 gode grunner til å bli vertsfamilie?

  1. Du gir en ung person en unik mulighet til å få erfaring fra et annet land noe som skaper minner for livet.
  2. Du får mulighet til å lære kjenne et nytt menneske.
  3. Du får perspektiv på din egen tilværelse og nye impulser i eget liv.

Hvis du liker å ha ungdom i huset så er dette en kjempefin mulighet.

Intervju av vertsfamilie, 21/22

Hvorfor valgte dere å bli vertsfamilie, og hva føler dere at dere får ut av å være vertsfamilie?

Vi valgte å bli vertsfamilie fordi vi tenkte det kunne være veldig spennende å ha en ungdom boende fra et annet land og en annen kultur. Vi tenkte det var kjempe fint for vår sønn på 4 å få oppleve å ha et «søsken» en periode. 
 
Vi har fått mye glede ut av oppholdet. Vi har fått lov å dele mye latter, men også mye følser. Vi har fått oppleve typisk norske ting på en ny måte, samtidig som vi har lært veldig mye om Italia som vi ikke visste. 
 
I hverdagen har vi fått mye hjelp til små ting. Det har vært enklere å få lufte hunden, noen har lekt med sønnen vår mens vi lager middag osv videre. Vi synes Silvia har vært en stor ressurs i hverdagen. 

Hvilke aktiviteter gjør dere med deres utvekslingselev?

Vi har vært på noen små ferier i løpet av året. Ellers er vi sammen som familie på det meste. Det er en selvfølge å spørre henne om å bli med, selv om en 17 åring selvfølgelig noen ganger velger å være med venner istedet.

Hvilke minner og opplevelser skiller seg ut?

Da vi reiste på fjellet i vinter, og ingen hadde varmet opp hytta på forhånd. Da fikk Silvia et sjokk møte med -15grader. Hun fikk oppleve at ull er en god ide å ha.  Vi har mange andre god minner av fine opplevelser sammen. 

Hvilke råd vil dere gi potensielle/ kommende vertsfamilier?

Bare å gjøre det ! Det er ikke noe å tvile på. Det går så fint. Eleven som kommer blir så naturlig del av familien. God kommunikasjon kjempe viktig, da går det meste helt stålene. Støtte apparatet rundt oppfølging har også vært kjempe bra. Vi har aldri følt at vi er overlatt til oss selv på noe tidspunkt.

Kan du gi oss 3 gode grunner til å bli vertsfamilie?

  1. Det er en opplevelse for livet.
  2. Dere får  et innblikk i kulturen som en turist aldri får oppleve. 
  3. En utvekslingsstudent kan passe inn i alle slags familier.

Vertsmor forteller, 21/22

“OFTE BLIR JEG SPURT: HVA FÅR MAN UT AV Å VÆRE VERTSFAMILIE?


Helt enkelt: Man får en ny venn for livet. Man får muligheten til å oppfylle drømmer. Man får gjøre verden litt tryggere og fylt med litt mer kjærlighet ved å åpne sitt hjem for en ungdom. Man får være med på deres reise og vekst! DET elsker jeg! Og derfor har vi hatt 6 utvekslingselever hos oss gjennom årene.”

Vertsmor, 21/22

KONTAKT OSS