Bli Vertsfamilie web (2)
VÄRDFAMILJER OCH STUDENTER DELAR MED SIG AV SINA UPPLEVELSER
FAMILJER OCH ELEVER BERÄTTAR

familjer och elever berättar

Vi gillar att dela med oss av historier från våra värdfamiljer och deras elever. Det är nämligen ett helt perfekt sätt att visa hur det är att vara värdfamilj.    

Nedan så delar elever och värdfamiljer med sig om varför de valde att bli en del av utbytesupplevelsen och öppna sitt hem. Här hittar du erfarenheter, goda råd och härliga stunder -minnen som man som värdfamilj tar med sig resten av livet. 

Intervju med Tanja, Dansk värdmamma till Enrico från Italien läsåret 20/21

"Mitt råd? kom ihåg att vara öppen!"

bliv værtsfamilie

Varför valde vi att bli värdfamilj?

“Detta är fjärde ången som vi är värdfamilj och nu önskade vi att testa  en mindre organisation. Det blev GO! Study Scandinavia för att vi hade hört så mycket bra om dem. Vi tycker det är mer lockande när det inte är så stort med tanke på att det blir mer personligt samt att man får en bättre kontakt med organistationen. 

Vi blev värdfamilj första gången av en ren tillfällighet. På vår äldsta dotters gymnasium saknade man en familj till en elev från Thailand, och då tog vi chansen. Från det att vi tog beslutet, till att vi hade en elev boende hos oss tog det bara 16 dagar. Ja, så gick det till och i år så har vi Enrico boendes hos oss.”

hur har corona påverkat eran tid som värdfamilj?

“Det har ju helt klart varit en annorlunda upplevese pga corona och vi har varit mer innestängda hemma än tidigare. Om det är något jag har saknat så är det framför allt att vi inte har kunnat dela med oss av våra traditioner till 100% . Bortsett från det så har vi trots coronon haft en fin upplevelse.

Enrico har ju fått ut något bra av det ändå. Nu ser vi fram emot att åka till sommarstugan. Då vi har i alla fall några planer som betyder att vi kommer iväg på resande fot. Det ser han fram emot, även om han måste upp i ottan!” 

 

bliv værtsfamilie

Är det några minnen eller upplevelser som sticker ut?

“Det är helt klart Enricos köttfärssås! Det tar nästan ett dygn att laga äkta italiensk köttfärssås och han står trofast och passar på sin sås i flera timmar åt gången. Det är helt klart något som vi kommer att minnas. Han lagar också en stor portion så att vi kan fylla upp frysen. När det är ett sånt heldagsprojekt så är det ingen vits att laga en liten portion! 

Hans födelsedag var också en speciell dag. Han var väl inte direkt begeistrad över att bli väckt tidigt på morgonen med flagga och allsång. Men till gengäld älskade han tårtan och han fick bestämma vilken middag han ville ha den dagen. Det är härligt att kunna ge dem en fin upplevelse på sin födelsedag även om dem är långt hemifrån.”

vilka råd vill du ge till kommande värdfamiljer?

Man kan tänka på att man inte skall skrämma bort dem i början, men kanske hellre vara extra omtänksam så att eleven känner sig välkommen. Det är också viktigt att man är öppen om förväntningar. Man skall inte bli frustrerad om eleven är van vid andra regler, men då istället vara klar och tydlig på vilka regler som gäller i hemmet och hur vardagen fungerar. 

Bara få ut dina tankar och prata med ungdomarna. Det blir bara jobbigare om man blundar för problemen istället för att prata om dem. Det är ett råd jag gärna vill skicka vidare – Kom ihåg att vara öppen!”

bliv værtsfamilie

Jytte i Danmark berättar om sin upplevelse som värdmamma till Riccardo från Italien:

"En helt otrolig upplevelse!"
bliv værtsfamilie
“Vi har haft ett helt fantastiskt halvt år med Riccardo från Italien. Vi har gjort det som har varit möjligt under dem restriktioner som coronan har pålagt oss men samtidigt gjort det bästa av situationen. Det som vi tycker är allra bäst, är att det vi tycker är helt normalt, är helt nytt och spännande för han.
 
Han har blivit en del av familien och en helt naturlig del av oss, tillsammans med vår övriga familj. Vi har lärt oss massor om Italiens kultur, historia, mat och liknande, samtidigt som vi har visat hur det fungerar hos oss. 

Det har varit en helt otrolig upplevelse som har gett oss en ny familjemedlem. Det går inte en dag utan att vi saknar honom här.” 

Feline och Emilia från Tyskland har varit på utbyte i Danmark och tillsammans har dem gjort en bra videosnutt, der dem svarar på frågor om utbyte och värdfamiljer:

"You exchange cultures, words, and traditions, and it's very cool being so close to another culture."

Intervju med Karina, tidigare dansk värdmamma:

Varför valde vi att bli värdfamilj?

“Vi har stora barn och jag tänkte att det kunde vara ett bra sätt för våra barn lära sig en annan kultur. Jag såg en annons och tänkte att det här låter ju riktigt bra. Så vi pratade ihop oss i familjen och så gick det egentligen ganska fort. Mathilde från Italien blev snabbt som ler och långhalm med min dotter, dem blev helt enkelt “bästisar”

Vad för slags upplevelser har ni haft som värdfamilj?

“Både Mathilde och våra egna barn bjöd in några vänner till Halloween och det slutade med att det blev en riktigt internationell fest. Vi hadde besök av en amerikanare, en brasilianare, ett par tyskar och en hel drös med italienare. 

Alla hade med sig mat från sina egna länder och det blev en jätteupplevelse med all den maten och kulturen som blandade sig. Efter en stund så pratade alla i munnen på varandra och dansade och hade det riktigt skoj. Det var bara en sån där härlig kväll där stämningen är på topp och alla är delaktiga” 

bliv værtsfamilie

vad har ni fått ut av att vara värdfamilj?

“Känslan att man utgör en skillnad för en ung person som kommer för att uppleva en annan kultur. Samtidigt så får man också en bra känsla för att man gör något annorlunda för sin egen familj. 

Den där upplevelsen av att det kommer in en främmande människa i familjen, som snabbt kommer sig till rätta och bara blir en del av oss. Det har varit och kommer alltid vara en riktigt bra upplevelse. 

vilka råd vill du ge till kommade värdfamiljer?

“Bara kasta dig ut i det! 

Ju fortare du är dig själv, ju bättre är det. Var tydlig från början om hur det fungerar i er familj, vad som förväntas, samt alt det praktiska i vardagen. Ju tydligare man är desto bättre är det. För mig personligen så har det varit en utveckling som jag har lärt mig massor av. Så det är nog mitt bästa tips och råd” 

 

KONTAKTA OSS