Om at være vertsfamilie
MER INFORMASJON
MER INFORMASJON

"Vi har hatt mange samtaler om livet, hverdagen i Norge og forskjellige tradisjoner. Vi ser ofte på TV eller nyheter sammen, og det gir jevnlig en anledning til å snakke om mange temaer. Det er veldig spennende å drøfte ut fra ungdommens perspektiv og kulturelle erfaringer." - Vertsmor, 2020

OFTE STILTE VERTSFAMILIE SPØRSMÅL

Hvem kan bli vertsfamilie?

Alle kan bli vertsfamilie! Dersom dere er en stor familie med små barn, liten familie med utflyttede barn eller aleneboende så kan du bli en godkjent vertsfamilie. Familier kommer i alle størrelser og former. Om dere bor midt i en stor by eller på en bondegård på landet så vil det uansett være en ny og spennende opplevelse for en utvekslingselev.

Det viktigste for oss når vi godkjenner vertsfamilier er at dere har motivasjon, tid og overskudd til å ta imot et nytt menneske i deres familie. 

Kan vi bli vertsfamilie selv om våre egne barn har flyttet hjemmefra eller vi ikke har barn?

Ja, det kan dere! Det viktigste er at dere som familie vil åpne hjemmet deres for en ny person, og dele deres hverdag og tradisjoner.  Eleven vil etter hvert få et eget sosialt nettverk både på skolen og gjennom fritidsaktiviteter, så det er ikke så viktig om dere har barn som bor hjemme eller ikke har barn. 

bliv værtsfamilie

HVA forventes det av en vertsfamilie?

 • At dere viser omsorg og interesse.
 • At dere som familie vil åpne hjemmet.
 • At dere har en seng til eleven.
 • At dere sørger for kost og losji gjennom programmets varighet.

Kan vi bli vertsfamilie selv om vi bor landlig til?

Ja, det kan dere! Elevene kommer til Norge for at oppleve hele landet. Ofte er det fjord, fjell og natur som står på ønskelisten til elevene som velger Norge som sitt utvekslingsland. Det som dere ser på som en liten bygd, ser kanskje en utvekslingselev på som et helt nytt eventyr. 

Når vi plasserer eleven hos vertsfamilier som bor landlig til så er det viktigste for oss at eleven skal kunne ta seg til skolen selv i form av offentlig transport og det skal ikke være for langt unna skolen. Vår tommelfinger regel er max 40 minutter med buss til skolen. 

 

bliv værtsfamilie

VIL DU PRØVE Å VÆRE VERTSFAMILIE I EN KORTERE STUND FØRST?

 
Vi søker velkomst vertsfamilier som kan ta i mot en elev i opptil 3 måneder, mens vi søker etter en fast vertsfamilie i samme område. Høres dette interessant ut for deg og din familie? Ta kontakt med oss!
 

Hvilken veiledning får man som vertsfamilie?

 • Dere får tilgang til vår vertsfamilie håndbok som er et viktig verktøy før og under elevens opphold i Norge.
 • Dere vil få en egen kontaktperson som tar jevnlig kontakt med dere for å veilede og støtte dere underveis.
 • Vi har en egen nødtelefon som er åpen hele døgnet dersom det oppstår en akutt situasjon og dere trenger å komme i kontakt med oss i GO!Study Scandinavia teamet. 

"Sammen med våre utvekslingselever har vi fått sett mange steder i Norge som vi ofte har snakket om at vi ønsket å besøke, men ikke har fått prioritert. I år fikk vi en grunn til å komme av gårde."

Hvordan blir vi godkjent som vertsfamilie?

For å bli en godkjent vertsfamilie må dere gjennom en godkjenningsprosess, slik at vi kan bli kjent med dere som familie. Dette er viktig slik at vi kan matche dere med en elev som vil passe inn i deres familie dynamikk, og også for å opprettholde tryggheten i vårt utvekslingsprogram.

 • Ta kontakt med oss gjennom nettsiden eller på telefon.
 • Dere må fylle ut et søknadskjema på norsk for at vi skal bli kjent med dere
 • Deretter vil dere motta søknadsskjema på engelsk som er informasjonen som tilslutt blir tilsendt eleven
 • Så må dere bestille vandelsattester for alle i husstanden over 15 år.
 • Til slutt tar vi et digitalt intervju hvor dere kan få møte oss, og vi dere.  

HVA FÅR MAN UT AV Å VÆRE VERTSFAMILIE?

Som vertsfamilie får dere en unik mulighet til å oppleve en annen kultur og et annet språk i deres eget hjem. Dere vil få et nytt familie medlem og en forlenget familie i hjemlandet til studenten. Ved å invitere en elev fra en annen kultur inn i deres hjem vil dere oppleve deres egen kultur med nye øyne. Det er mye man kanskje tar for gitt som er veldig spennende for en annen kultur,- slik som å ta med en matpakke ut i naturen! 

Utveksling handler  om å bringe mennesker tettere sammen for å skape bedre forståelse for hverandre på tvers av kultur, bakgrunn og religion. Ved å skape trygge rammer for en ungdom som ønsker å reise til et annet land for å bli kjent med en ny kultur, vil dere være med på å gjøre en forskjell for den eleven for resten av livet. Å reise på utveksling er noe som vil være med eleven hele livet.

Dersom dere har egne barn som planlegger å reise på utveksling til utlandet er det en glimrende mulighet til å oppleve den andre siden av utvekslingen som vertsfamilie. Det vil skape bedre forståelse over hva deres eget barn skal få oppleve. Vi vil også gi dere en rabatt på vårt utvekslingsprogram, dersom deres barn reiser på utveksling gjennom oss. 

KONTAKT OSS